Ondernemerschap en Leiderschap

Ondernemen en Risico's Nemen


Tegenwoordig overwegen veel mensen om als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) aan de slag te gaan. Het biedt natuurlijk veel voordelen. Denk aan meer vrijheid en flexibiliteit in uw time management, doordat u eigen baas bent. Maar ook het baas zijn over eigen inkomsten spreekt veel mensen aan. 

Als ondernemer iets van nul uit de grond stampen, brengt natuurlijk ook veel risico's met zich mee, zoals bijvoorbeeld onzekerheid over inkomsten. Het kost ook veel tijd en energie, zeker in het begin. De deur om 18 uur dichttrekken is meestal niet voor beginnende ondernemers weggelegd. Als u daar meer energie van krijgt, daarentegen, dan het u zal kosten, dan is het wellicht wel iets voor u. 

Iedereen kan naar de kamer van koophandel, maar of uw onderneming kans van slagen heeft en niet binnen een korte tijd af zal stevenen op een faillisement, hangt natuurlijk af van veel factoren.
Ik breng voor u in kaart hoe u graag wilt ondernemen, zodat u zich kunt richten op die aspecten die u energie geven en eventuele energievreters kunt uitbesteden. Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld samenwerken met andere ondernemers.


Leiding geven en/of Management


Mocht u als ondernemer dan ook nog uw bedrijf zodanig zien groeien, dat u personeel aan zal moeten nemen, dan komt er nog meer bij kijken. Immers, een goede ondernemer is niet per definitie ook een goede leidinggevende/ baas. Dit geldt ook voor leiders binnen loondienst. Bij leiderschap spelen de kerntalenten een grote rol. Ben u als leidinggevende een duwer? Of juist een trekker? Bent u sociaal? Zo ja, op welke manier? Bent u empathisch? Op welke manier?... enz. Personeel aannemen die u aanvult of ondersteunt op de vlakken die u minder energie geven, is dan zeker de moeite van het overwegen waard. Het zal uw bedrijf alleen maar ten goede komen.

Wilt u iemand een promotie geven tot leider op de werkvloer? Bijvoorbeeld als manager? Dan geeft een kerntalentenanalyse goed duidelijk in hoeverre de kandidaat de 'juiste persoon' voor de baan is. Wil de kandidaat graag werken vanuit een helicopterview op de middellange termijn? Of toch liever vanuit kikkerperspectief, met focus op de details en de korte termijn? Ook hier speelt empathie een rol. En hier komt het 'Peter Principe' ook om de hoek kijken.

Overweegt u ondernemerschap? Of loopt u er juist in vast? Wilt u groeien met uw bedrijf?
Ondernemen vanuit uw kerntalenten authenticiteit is dan het traject voor u. Ik laat u zien hoe u van nature wilt ondernemen, zodat u uw energie daar kan investeren dat het rendement het hoogste is.

'De dingen juist benoemen draagt bij aan het geluk van de wereld.'

  • Een leider leidt mensen: leiden.
  • Een directeur bepaalt de richting: la direction.
  • Een strateeg bepaalt het (langetermijn)doel en de middelen om dat doel te bereiken: strategos.
  • Een manager beheert de middelen: manage.
  • Een ondernemer start iets op: ondernemen.
  • Een zakenM/V doet zaken: business.


-Danielle Krekels, oprichter en ontdekker van Coretalents

een leider leidt mensen