Podcast: bore-out en het ontdekken van je kerntalenten

Kerntalenten in relatie tot hoogbegaafdheid

In deze podcastserie gaat Marije in gesprek met diverse (ervarings) deskundigen over onderwerpen gerelateerd aan het boek “Een intense reis”. In het boek (zie hieronder) en de podcast beschrijft Marije  waar zij als gezin tegenaan liepen op hun zoektocht naar passend onderwijs, zelfacceptatie, hulp en het herstel van een schooltrauma voor hun hoogbegaafde zoon. Door het delen van hun verhaal in combinatie met kennis en tips, probeert ze de reis (samen met haar gasten) makkelijker te maken voor andere ouders van (hoog)begaafde kinderen en leerkrachten.

Veel hoogbegaafden hebben veel zaken waar ze van nature goed in zijn. Als mens willen we hier heel graag invulling aan geven. De dingen die we van nature leuk vinden, zijn ook vaak díe dingen waar we goed in zijn en waar we energie van krijgen. We zitten pas lekker in ons vel op het moment dat we binnen ons leven ook invulling kunnen geven aan deze dingen.


Veel hoogbegaafden op de werkvloer voelen zich niet lekker in een baan waarbij dit niet het geval is. Hier is relatief veel aandacht voor. Voor veel van onze kinderen geldt dit echter ook. Als mensen lange tijd geen invulling kunnen geven aan hun kerntalenten kunnen de gevolgen groot zijn.

Mijn gasten van vandaag zijn Sylvia Tas en Jacqueline Schepers-Huijben. Sylvia heeft haar eigen bureau Apparently Gifted. Jacqueline heeft haar eigen bureau Achter de Spiegel. Beiden zijn officieel kerntalentenanalist en hebben zich gespecialiseerd in kerntalenten i.c.m. hoogbegaafdheid en bore-out en burn-out.

Ik ben dankbaar dat ik met zo’n mooi gesprek deze reeks heb mogen afsluiten. Helaas moet ik nu even een gedwongen pauze inlassen (operatie) maar na de zomer gaan de opnames weer door!

Benieuwd naar deze aflevering? Je luistert hem hier (aflevering 26) óf via je favoriete podcast kanaal!

Veel luisterplezier!

Interesse in het boek 'Een intense reis' door Marije van Eijk-Hofland?

Een intense reis is het verhaal van onze hoogbegaafde zoon, die met schooltrauma is uitgevallen op het basisonderwijs en hierdoor één van de vele duizenden thuiszitters werd die Nederland rijk is.
In het boek beschrijf ik wat het betekent om hoogbegaafd te zijn en waar wij als gezin tegenaan liepen in hun zoektocht naar passend onderwijs, zelfacceptatie, hulp en het herstel van een schooltrauma. Naast een persoonlijke zoektocht geeft het boek inzicht in hoe divers hoogbegaafdheid is. Het laat duidelijk zien hoe het kan dat deze slimme kinderen het op school toch knap lastig kunnen hebben en dat
niet-passend onderwijs zelfs kan leiden tot trauma’s. En als school voor je kind een traumatische ervaring is, wat moet je dan? En wat doet het met jou als ouder?
Ik hoop dat de weg die wij met ons gezin afleggen jou als ouder een stukje herkenning en wellicht aanknopingspunten voor je hulpvragen biedt. De kennis, tips en adviezen die onze zoektocht heeft opgeleverd zijn zowel voor ouders, leerkrachten en andere professionals die met kinderen werken een waardevolle bron van informatie. Het kan helpen je hoogbegaafde kind beter te begrijpen en te ondersteunen zodat hij of zij zichzelf kan accepteren en zijn of haar superkrachten volop kan inzetten.

Een intense reis is te koop bij Uitgeverij SWP of je (lokale) boekhandel.